KODĖL Į KILIMĄ VERTA INVESTUOTI DAUGIAU, NEGU Į SOFĄ

Leiskime sau laisvai eksperimentuoti savo namuose

      Interjero dizainas – dažnai yra savotiškas žaidimas, kurio taisyklės yra pakankamai aiškios ir griežtos, ir kurias reikia nuolat laužyti. Juk mūsų namai - tai yra ne tik buitis, baldai ar spalvos...Tai yra mūsų šeima, jos poreikiai ir gyvenimo būdas, mūsų įpročiai, prisiminimai, rutina bei įdomūs gyvenimo vingiai. Ir jeigu namų komfortas – tai yra apie gerą išplanavimą, kokybišką apdailą ir patvarius paviršius, tai emocijas ir džiaugsmą dovanoja įdomios interjero detalės, unikalus dekoras ir jausmus paliečiantis asmeniniai daiktai. 

       Dekoratoriai puikiai žino,  kad vienas iš dažniausiai pastebimų interjero elementų  - yra jo didenybė kilimas. Jį žmogus pastebi gerokai dažniau, negu, tarkim, paveikslus ar užuolaidas... Kilimas iškart atkreipia į save dėmesį, suteikia namams unikalumo... . su jo pagalba galima lengvai zonuoti interjerą, pagerinti garso izoliaciją, suteikti aplinkai harmonijos ar atvirkščiai akcentuoti tam tikra erdvę. Kilimo dažnai reikia miegamajame, vonioje ir hole, bet daugiausia investuojama į kilimą svetainėje. Spalvos, raštas, dizainas ir faktūra byloja apie tai, kad kilimas yra ne tik interjero elementas, o meno pasaulio dalis, atskleidžiantis šeimininkų skonį ir gyvenimo būdą. Kilimas svetainėje ar miegamajame – tai yra idealus sprendimas, jeigu norite vizualiai išplėsti erdvę, suteikti namams išskirtinumo, išlipti iš standartinių rėmų. Didesnio formato kilimas sukuria vieningos harmoningos erdvės įspūdį, sumažina triukšmą.  Kilimų  pasiūla dabar yra tikrai nemaža: yra vietų, kur galima pasikonsultuoti, pasitarti, ieškoti unikalių ar praktiškų sprendimų. Dažniausia renkantis kilimą,  atsivežame keletą variantų  į namus primatavimui... Renkamės ramesnį ir keletą drąsesnių dizaino sprendimų, kad galėtumėme įvertinti, ko trūksta konkrečiam interjerui, ir taip visada lengviau apsispręsti - nes gali gyvai pamatyti, kaip atsiranda dialogas tarp atskirų interjero elementų, kaip prasideda dar vienų namų istorija. Į kilimo pasirinkimą siūlyčiau žiūrėti paprasčiau, nes jį lengva pakeisti, pernešti į kitą kambarį, miksuoti su kitais kilimais, dalinai paslėpti po didesnių baldų, sandėliuoti - jeigu yra poreikis atnaujinti namus vasaros sezonui. 

 

         Renkant kilimą savo namams, užsakovas atranda įdomų spalvų ir faktūrų pasaulį, ir įgyją naujų patyrimų, pvž. vaikščioti basomis namuose, nes tik taip galima pajusti kilimo švelnumą ir šilumą, arba dažniau organizuoja neįpareigojančius vakarėlius, su pagalvėmis ant grindų ir laisvę įsitaisyti taip, kaip patogu.

Kilimai sukuria interjero vientisumą

      Dažnai mes matome vienodus šviesius interjerus, prėskus ir be įkvėpimo, arba makalynė iš įvairiausių spalvų ir daiktų, kurie atskirai kaip ir patinka  – tačiau nelabai dera kartu…Taip atsitinka, kai nėra vienodos interjero koncepcijos arba kelių daiktų, kurie apjungia atskyrus namų elementus į visumą.  Tokia interjero kompozicijos ašimi gali būti menas, įdomus išskirtiniai baldai arba įdomesnis kilimas.

      Kilimas tarp interjero dizainerių ir dekoratorių dažnai vadinamas vienas svarbiausių dekoro elementų – tai kompozicijos centras arba kitaip fokusas. Nuo kilimo prasideda kelionė po namus ir interjerą. Kilimas užima nemažą plotą, todėl jo spalvinis sprendimas, dizainas, ornamentas ir faktūra - turi didelę įtaką aplinkai ir erdvės transformacijai. Kilimas neturi būti savaime gražus, jis turi tobulai derėti prie interjero bei suteikti jam išskirtinumo. Todėl jo paieškom būtų gerai skirti nemažai laiko. Tai gali būti ryškesnis kilimas svetainėje, praktiškas sprendimas po valgomojo stalu, jaukumą kuriantis elementas miegamajame arba, kad ir kaip tai keistai nuskambėtų, kilimas ant sienos. Ryškus arba pastelinių spalvų, šilko švelnumo arba grubus,  griežtas klasikinis ar labiau primenantis modernų meno kūrinį kilimas yra tas atspirties taškas, o visi kiti dalykai – tai tik fonas, paryškinti jo svarbą interjere. Dabar, kai yra itin populiaru viename interjere sujungti skirtingos stilistikos ir epochų elementus, derinti nesuderinamus ornamentus ir spalvas, kilimas, kaip jungiamas elementas puikiai tarnauja ir sukuria harmoniją ir interjero vientisumą.

Interjero dekoras - asmenybės išraiška

      Kartais atrodo taip prasminga paisyti taisyklių ar sekti naujausias tendencijas - bet atsipalaiduoti bent savo namuose ir  laisvai eksperimentuoti  yra daug svarbiau …nes būtent drąsūs sprendimai sukuria interjero nuotaiką ir atspindi šeimininko asmenybės išskirtinumą, laisvę ir išradingumą. Aš siūlau į interjero kūrybos procesą žiūrėti laisviau, ir leisti sau paišdykauti. Pasirinkti vieną interjero elementą, aplink kurį dėliosis baldai, spalvos, detalės. Ir, be abejo, tinkamiausias tam elementas - būtent kilimas. Kartais tokio tinkamo elemento paieška atrodo, kaip smagi kelionė per meno pasaulį, kur susipina raštai ir ornamentai, spalvos ir ritmas, klasikinis piešinys ir dizaino naujausios technologijos.... Kilimas lengvai  apjungia savyje tradicijas ir modernų dizainą, paskutinius mados klyksmus ir mūsų palikimą. Kartais atrodo, kad  kilimas - ne šiaip plokščias daiktas ant grindų, o  kaip papildomą turį (erdvę) kuriantis elementas. Jis  gali sukurti perspektyvą, įvesti ritmą, ar netgi optinę apgaulę, arba atvirkščiai "nuraminti" interjerą, suteikti namams ramybės. 

      

Kilimas - tai tradicija, nostalgija, nuo senovės traktuojama, kaip kultūrino paveldo dalis

      Šiuolaikiniame pasaulyje mes vis dažniau atsigręžiame į mūsų praeitį, į tikrąsias vertybės. Skubėdami gyventi, patirti ir atrasti kažką naujo, dažnai namuose norime ramybės, poilsio ir emocijų. Nostalgija, prisiminimai, kilimas kaip būtinas namų interjero elementas, kaip asmenybės ir šeimos erdvės riba, kai prisiminimai perduodami iš kartos į kartą. Nes nuo senų senovės, kilimai buvo laikomi, kaip kasdienio gyvenimo kultūros dalimi. Rankų darbo kilimai iki šiol  aukštai vertinami ir perduodami iš kartos į kartą, kaip didžiausia vertybė. Yra nuostabi sena persų patarlė, kuri  byloja, kad  "Ten, kur guli kilimas, ten tavo namai’.