Kodėl ji auga? 6 svarbiausi dalykai apie interjero įrengimo sąmatą

KODĖL NEUŽTENKA SUPLANUOTO BIUDŽETO BŪSTUI ĮRENGTI?  

Net ir tais atvejais, kai būsto remontui skirtas tikrai nemažas biudžetas ir kažkiek palikta  nenumatytoms išlaidoms, dažniausia vistiek  pinigų neužtenka.  Čia aš pateiksiu šešias priežastys, kodėl, mano manymu, taip atsitinka.  

 

PIRMA PRIEŽASTIS - VADOVAUJAMASI VIDUTINE RINKOS KAINA 

Interjero įrengimo sąmatas dažniausiai sudaro darbų vadovai, atsižvelgę į vidutines rinkos kainas ir matę tik būsto planą, o ne patį būstą. Dėl to pradėjus darbus tenka kai ką keisti, papildomai investuoti, o kiekvienas net ir smulkiausias perdarymas kainuoja papildomai ir yra pagrindinė sąmatos augimo priežastis. 

Mažiau tokių dalykų yra naujos statybos būstuose, kurių sienos dažniausiai jau būna tinkamai paruoštos, o sename name gali pasitaikyti ir siurprizų. Jei  darbų vadovas gavo tik buto planą, sudaręs sąmatą jis gali apskaičiuoti, kad reikės 20 elektros taškų, o atvažiavęs pamatyti, kad reikia keisti visą elektros sistemą. 

Reikia suprasti, kad darbų vadovai suinteresuoti pateikti kuo mažesnę pradinę sąmatą, kad gautų užsakymą. Todėl neretai sąmatos sudaromos taip: apskaičiuota, kiek kainuos sienų dažymas, plytelių klijavimas, o sienų lyginimas nenumatytas. Tačiau nėra sienų, kurių nereikėtų lyginti:)

Taip pat neaišku, ar klientas pasirinks apdailos medžiagas už vidutinę rinkos kainą. Gal jis norės gražesnių, prabangesnių medžiagų, tuomet kaina kils ir tai nebus darbų vadovo kaltė.

 

Mano patarimas. Tiksliam sąmatos sudarymui svarbu su specialistais susitikti pačiame objekte, nes tik taip susidaromas tikras vaizdas ir priimami teisingi sprendimai.  Kartais ir senas grindis reikia atlupt, ir sienas padaužyt, kad įvertintume esamą situaciją – tai yra tikrai svarbu.  Būnant pačiame objekte lengviausia rasti alternatyvių sprendimų

 

ANTRA PRIEŽASTIS - NEATLIKTI ŠEIMININKŲ NAMŲ DARBAI 

Visai kitaip sudaroma sąmata, jeigu šeimininkai, prieš susitikdami su darbų vadovu, savarankiškai ar su dizaineriu nuvažiuoja apžiūrėti plytelių, parketo, kitą apdailą. Gerai apgalvoja, kokio apšvietimo nori, kokios lygio  santechnikos jie nori. Puiku, jeigu yra aiškus erdvės išplanavimo planas ir kiti techniniai brėžiniai, kur aiškiai matosi kiek papildomų elektros taškų reikia, kokia bus pakabinamų gipso lubų kvadratūra, ar nereikės keisti kanalizacijos taškų.  

 

TREČIA PRIEŽASTIS - VENGIAMA KONSULTUOTIS SU DIZAINERIU. 

Idealiu atveju, interjero dizaineris klientą lydi nuo pat pradžių. Dirbdami su dizaineriu žmonės sutaupo. Kai dizaineris pateikia tikslius techninius planus, išvengiama perdarymo, o jam parengus visą projektą galima gauti kelių tiekėjų ir darbų vykdytojų kainas, jas palyginti, sumažinti ir pasirinkti geriausią. Vien virtuvės įrengimas su dizainerio pagalba atperka dizaineriui mokamą honorarą, o rezultatas būna daug geresnis. Mitas, kad dizaineriai siūlo brangiausius sprendimus: jie pasiūlo kelis derinius, o sprendimus priima užsakovas.

 Neretai šeimininkai nusivilia, kad daug investavo į tapetus ir sofą, o jiems vis tiek nepatogu ar bendras vaizdas netenkina.  Nes, ir pasirinkus brangias medžiagas lengva gauti neigiamą rezultatą, nes esmę sudaro ne tapetai ir ne sofa, o detalių visuma, suderintas vaizdas, planavimas.

Mano patarimas. Prieš pradedant būsto įrengimo darbus pasikonsultuokite su interjero dizaineriu ir darbų vadovu. Dažniausiai pirma konsultacija nieko nekainuoja. Statybinių medžiagų ir apdailos bei būsto įrengimo technologijų srityse kasmet atsiranda daug naujovių, todėl išgirsite naudingų patarimų, racionalių sprendimų ir galėsite palyginti sąmatas – kodėl vienas vonios įrengimui suplanavo 10 tūkst., o kitas – 2 tūkst. eurų? Dizaineris kritiškai įvertins sąmatą ir pasiūlys realybę atitinkančias korekcijas. Net jeigu tiksliai žinote, su kuriuo dizaineriu norite dirbti, susitikite ir su keliais kitais – pasitikrinsite kainas, išgirsite naudingų patarimų ir klausimų.

 

KETVIRTA PRIEŽASTIS - NENUSTATYTI ŠEIMOS POREIKIAI 

„Žodis „gražu“ tinka kalbant apie vazą ar foteliuką, o namai pirmiausia turi būti funkcionalūs. Todėl įrengiant būstą svarbiausia išsamiai išsiaiškinti jo gyventojų poreikius ir sužinoti kasdienį gyvenimo būdą. Žmonių poreikiai – patys įvairiausi: vieni negamina valgio namie ir virtuvės jiems reikia minimalios, kiti mėgsta suktis virtuvėje ir vaišinti svečius, su būriu draugų žaisti stalo žaidimus, treti namo grįžta tik pernakvoti, kitiems aktualu, kad mažiems vaikams būtų šilta ir jie galėtų bėgioti basi, dar kitiems reikia grindų, atsparių vaikščiojant su aukštakulniais. Atsižvelgiant į poreikius, nustatomi biudžeto prioritetai ir jų stengiamasi laikytis. 

Mano patarimas.  Atsakykite sau į klausimą – kas jums bus svarbiausia naujuose namuose: praktiškumas, išskirtinės detalės, ar numatytas minimalus biudžetas. Visada galima derinti kelis tikslus  – galbūt renkatės įsirengti namus gražiai, taip kaip tikrai norite, teks lėšas skirti palaipsniui, ir kiek laiko pagyventi ne iki galo įrengtame interjere. 

 

PENKTA PRIEŽASTIS - PAMIRŠTAMA APIE NEMATOMAS DETALES

„Kai parduotuvėje perkame maisto prekes, atrodo, kas čia tėra – jogurtas ir sūris po 2 eurus, užteks 10 eurų, o kasoje gauni 30 eurų čekį. Taip ir su būsto įrengimu. Atrodo, ką gi reiškia 25 eurai už kvadratinį metrą plytelių? Tačiau žmonės dažnai neįsivaizduoja, koks iš tiesų bus visas plotas ir kiek reikės medžiagų. 

Dažnai galvojame tik apie plika akimi matomas medžiagas, o pagalbinių ir kitų nematomų medžiagų neskaičiuojame. „Kartą sakau klientui: „Jau laikas važiuoti rozečių pirkti“. Klausia: „Ar man 50 eurų užteks?“ Sakau, kad 500 eurų užteks. Nes žmogus mato, kad rozetė kainuoja 5 eurus, ir spėja, kad jų reikės iki 10 vienetų. O iš tiesų jo namui reikia 30 rozečių, joms – vidinių detalių, dar 200 metrų elektros laidų ir paties elektriko darbo, taip pat ir tinkuotojo bei dažytojo potėpių. Kai žmonės pirmą kartą susiduria su būsto įrengimu ir patiria visą darbų procesą, kitą kartą jie jau realiau vertina biudžetą.

Mano patarimas.Taip pat kontroliuoti biudžetą padeda medžiagų pirkimas iš patikimo tiekėjo, kur atsakomybę už jums parduotas medžiagas ir komplektaciją prisiima konkretus vadybininkas. 

 

ŠEŠTA PRIEŽASTIS - NAUJAUSIOS TECHNOLOGIJOS IR ĮRENGIMO SPRENDIMAI

Pradinis būsto įrengimo biudžetas didėja ir dėl noro naudotis naujausiomis technologijomis – apšvietimo, šildymo, garso sistemų. Protingo namo sistemos kainuoja nemažai, tad visada verta konsultuotis su specialistais - kam skirti daugiau dėmesio ir lėšų? P

 

 

Apibendrinant galima teigti, kad sąmata bus  tikslesnė, jeigu šeimininkai atliks savo namų darbus, tiksliai nustatys savo poreikius ir prioritetus, su/arba be dizainerio paruoš bent pradinį įrengimo projektą, su darbų vadovu  apsilankys objekte ir įvertins jo būklę.  Prieš skaičiuojant sąmatas, būtina įvertinti apdailos medžiagų pasiūlą ir pasirinkti tas naujausias technologijas, kurie atitinka  realius jūsų poreikius ir gyvenimo būdą.